Android

Android Derslerine Giriş

Gelişen teknoloji akıllı telefonların hayatımızda olmazsa olmazı haline gelmesini sağlamıştır. Bu akıllı telefonlarda birden çok işletim sistemi kullanılmakta ve bu işletim sistemlerinin kendilerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Android OS’un ise en büyük avantajlarından birincisi ardında dünya devi Google’ın bulunmasıdır. Diğeri ve yazılımcılar için en büyük avantajı ise, açık kaynaklı olmasıdır. Açık kaynak olması geliştiricinin her türlü olayı sorgulayabilmesi, inceleyebilmesi için gerçekten önemlidir. Sistemin altyapısında neler yapıldığını bilmeksizin uygulama geliştirmektense, tüm sisteme bir nebze de olsa hakim olarak uygulama geliştirmek daha heyecan vericidir.

 

Android java programlama dili ile geliştirilmiş uygulamaları içermektedir. Geliştiriciye geniş bir platform sunmaktadır. Android geliştirmek için ADT kullanılır. ADT içerisinde Eclipse ve Android SDK bulunmaktadır. Geliştirici kendi tercihine göre NetBeans gibi farklı IDE’ler de kullanabilir. Google son olarak Android geliştiricileri için Android Studio platformunu kullanıma sunmuştur. Biz de buradaki Android derslerimizde Android Studio’yu kullanacağız.

İlk olarak makinemizde JDK olmalıdır. Ardından Google Developer sayfasına baktığımızda karşımıza ilk olarak Android Studio’yu indirme aşaması gelmektedir. Buradan IDE’yi indiriyoruz ve makinemize kuruyoruz. Kurulum işlemi tamamlandığında IDE’yi çalıştırıyoruz, “No JVM Installation found JAVA_HOME” şeklinde bir hata ile karşılaşmışsak;

Bilgisayarım > Sistem Özellikleri > Gelişmiş Sistem Ayarları > Ortam Değişkenleri yolunu izliyoruz;

sistemdegiskenleri

Burada alt kısımda bulunan Sistem Değişkenleri kısmında “Yeni” butonunu tıklıyoruz. Açılan kutuda Değişken Adı olarak “JAVA_HOME”, Değişken Değeri olarak ise “C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_25″ gireceğiz ve Tamam butonlarını takip ederek Sistem ayarlamalarını bitiriyoruz. Artık Android Studio çalışıyor. İndirdiğimiz Android Studio’da sadece Android 5.0 bulunmaktadır. Diğer sürümlerde de uygulamanızın çalışması için SDK kısmından tüm Tool’ları ve Versiyonları indirmeniz gerekmektedir. Bu işlem uzun sürebilir. Aşağıdaki görsel de Android Studio içerisinde SDK Manager’in çalıştırılması ve dosyaların yüklenmesi gösterilmiştir. Burada ki kullanmak istediğiniz Tools ve versionların yüklemesini gerçekleştirin. İlk Android dersimiz burada sonlanmıştır. Bir sonraki yazımızda Android içerisinde kullanılan temel arayüz elemanlarını, bunların uygulama içerisine dahil edilmesini ve basit bir örnekle kullanımını gerçekleştireceğiz. Yararlı olması ümidi ile..

androidStudio

Oğuzhan ÖZDEMİR

19 Ocak 1991 Bursa doğumlu Bilgisayar Mühendisiyim. Codeigniter, Kotlin, Android, MySQL ve iOS uygulamalar geliştiriyorum. Web kısmında CSS, HTML, JavaScript, jQuery konularına hakimim. Mayıs 2017 tarihinde Maltepe/İstanbul oradan da Çorlu /Tekirdağ'a giderek askerlik görevimi tamamladım. 2018 Mayıs ayında Bursa'da Durmazlar Makina Sanayi ve Tic. A.Ş. firmasında Bilgi Teknolojileri Uzman Yardımcısı olarak işe başladım. İletişim: ogzhnozdmr@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.