CodeigniterMySQLPHPVeritabanıWebYazılım

CODEIGNITER Adım Adım Blog Sitesi Yapımı – Ders 1 – Veritabanı Tasarımı

Merhaba arkadaşlar,

“Adım Adım Codeigniter Blog Sitesi Yapımı” derslerimizin ilkine hoşgeldiniz. Bu dersimiz yazılı kaynak şeklinde olacak. Burada blog sayfamızın veritabanını oluşturacağız. Birçok özelliğinin olmasına dikkat edip, kullanılabilir bir yapıda blog sitesi tasarlayacağız. Öncelikle veritabanımızda hangi tablolarımız olacak bunlara göz atalım. (Veritabanı .sql dosyası olarak ekte verilecektir.)

Tablolarımızın basit bir şekilde içerdiği field listeleri gösterilmiştir. Bu field listeleri ile gerçekleştirilecek yapıda mutlaka atladığımız, gözden kaçırdığımız kısımlar olacak. Bunları da geliştirme esnasında düzenleyerek devam edeceğiz.

Veritabanımızı localhost/phpmyadmin üzerinden oluşturuyoruz.

Oluşturduğumuz veritabanı içerisine tüm tablolarımızı ekliyoruz ve veritabanımızın son halini gösterelim.

Veritabanımızı hazırladık. Şimdilik ilk aşamada 6 tablodan oluşacaktır. Bu tablolar ile işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Geliştirme esnasında oluşan ihtiyaçlarımıza göre yeni tablo ya da tablolarımıza field’lar ekleyebiliriz. Tablolarımızı tamamladığımıza göre örnek boş Codeigniter projemizi açarak içerisine database.php dosyasından veritabanı ayarlarını gerçekleştirelim.

database.php

$db['default']['hostname'] = 'localhost';
$db['default']['username'] = 'root';
$db['default']['password'] = 'root'; //MACOS işletim sistemi kullanıyorsanız şifre root, windowsta şifre yok.
$db['default']['database'] = 'blog_site'; //veritabanı adımız.
$db['default']['dbdriver'] = 'mysql';
$db['default']['dbprefix'] = 'tbl_'; //tüm tablolarımızın ön-eki  prefix.

Veritabanımızın temel ayarlarını gerçekleştirdik. Artık veritabanına projemizden bağlanabiliriz. Fakat sistemi çalıştırdığımızda herhangi bir veritabanı işlemi yapmak istediğimizde, $db sistem içerisinde bulunamadı gibi bir hata ile kaşılaşırsınız. Burada yapılması gereken config / autoload.php dosyasını açmak ve $autoload[‘libraries’] = array(”) dizisi içersine veritabanı kütüphanemizi eklemektir.$autoload[‘libraries’] = array(‘database’). Artık sistemimiz $db’yi tanıyacaktır. Bu bizi core/Model.php içerisinden veritabanı kullanımına gönderen değişkendir.

Bu aşamadan sonra artık veritabanına Models klasörü içerisinde oluşturacağımız modeller ile bağlanarak verileri çekeceğiz ve Controllers içersinde bu verileri işleyip view’e göndereceğiz.

Sistemde modelleri kullanmak için oluşturulan model classlarını sisteme import etmemiz gerekmektedir. Burada autoload içerisinde her birini 1 kere yüklememiz yeterli olacaktır ve tüm controller sınıfları içerisinde o Modele erişimimiz bulunacaktır.

Ayrıca ek olarak config klasörü içerisine elimizde bulunan tabloların adlarını tutacak şekilde sabit değişkenler oluşturacağımız bir sabit.php adında dosya oluşturalım.

sabit.php

Öncelikle bu dosyayı oluşturduktan sonra config.php dosyası içerisinde 2.satırda bu dosyayı çağırmalıyız. Çünkü config yüklenirken bu dosya da yüklensin ki içerisindeki sabit değerlere heryerden erişebilelim.

sabit.php içerisinde de belirleyeceğimiz değişkenler şu şekilde olacaktır.(php define hakkında bilginiz yoksa tıklayınız..)

<?php

  define('ANASAYFABASLIK', 'Kişisel Blog Anasayfa');

  //Veritabanı tablo adı sabitleri
  //define('DEGISKEN_ADI','gercek_tablo_adı');
  //tablo adında prefix codeigniter tarafından otomatik verilir.
  //O yüzden bunu yazmıyoruz.
  define('TABLO_YAZAR',         'yazar');
  define('TABLO_YAZI',          'yazi');
  define('TABLO_YORUM',         'yorum');
  define('TABLO_KATEGORI',      'kategori');
  define('TABLO_SABITSAYFA',    'sabitsayfa');
  define('TABLO_SOSYALHESAPLAR','sosyalhesaplar');

?>

Burada belirlediğimiz define değişkenlerine istediğimiz model ve controller içerisinde kullanımımıza göre erişebilmekteyiz. Temel veritabanı tasarımımızı ve veritabanı konfigürasyonlarımızı tamamladık. Bir sonraki dersimizde Bootstrap template seçimi ve bu tasarım master template kısmını ayarlama, ana sayfa ve single post sayfaları ile projemize entegrasyonumuzu sağlayacağız. Takipte kalın ve destek için yazılarımızı paylaşmayı unutmayın. 😉 Soru görüş ve istekleriniz için ogzhnozdmr@gmail.com adresine mail atmanız yeterlidir.. İyi çalışmalar 🙂

EKLER:

Oğuzhan ÖZDEMİR

19 Ocak 1991 Bursa doğumlu Bilgisayar Mühendisiyim. Codeigniter, Kotlin, Android, MySQL ve iOS uygulamalar geliştiriyorum. Web kısmında CSS, HTML, JavaScript, jQuery konularına hakimim. Mayıs 2017 tarihinde Maltepe/İstanbul oradan da Çorlu /Tekirdağ'a giderek askerlik görevimi tamamladım. 2018 Mayıs ayında Bursa'da Durmazlar Makina Sanayi ve Tic. A.Ş. firmasında Bilgi Teknolojileri Uzman Yardımcısı olarak işe başladım. İletişim: ogzhnozdmr@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.